Riemmaten

Wanneer een broek iets aan de ruime kant is, kun je dit met een riem oplossen. Hoe groot of hoe lang moet een riem zijn zodat deze goed past en niet te lang of te kort is? De riemmaten worden meestal weergegeven in centimeters. Deze moet iets groter zijn dan de omvang van de heupen.

Riemmaten heren en dames

De riemmaten maken geen onderscheid tussen heren en dames. Dit komt omdat de maatvoering in centimeters is en niet een confectiemaat of een internationale maat. Je kunt de riemmaten voor heren en dames daarom in één overzichtelijke tabel bekijken.

Riemmaten in cm

De riemmaten worden in vrijwel alle gevallen weergegeven in centimeters. In Amerika of Engeland worden niet met centimeters maar met inches gewerkt. De riemmaten verschillen daarom in die landen. Je kunt deze eenvoudig omrekenen door de inch in cm om te rekenen.

Riemmaat opmeten

Het opmeten van je ideale riemmaat kun je in een aantal stappen doen. Je hebt hiervoor enkel een meetlint nodig die lang genoeg is om rondom je heupen te komen. De riem wordt door bijna iedereen gedragen op heuphoogte. Daarom moet je de omtrek van de heupen opmeten. Dit kun je het beste doen zonder de broek te dragen. Je meet nu de omtrek van heupen en je zorgt dat het meetlint niet te strak om de heupen zit. De uitkomst schrijf je op een papiertje. Deze heb je nodig om de riemmaat te kunnen bepalen.

Met behulp van de riemmaten tabel kun je nu gaan bekijken hoe groot je riem moet worden. Meestal worden de riemen in bepaalde standaard afmetingen verkocht. Bij een kleding of schoenmaker kan een riem worden ingenomen wanneer je heupomtrek kleiner is dan de kleinste riemmaat.

Bekijk hieronder de afmetingen van de verschillende riemen. Mocht je nog vragen hebben over het opmeten van je riemmaat, dan kun je die hieronder stellen.

 Internationaal       Broekmaat
   Jeansmaat in inch
   Riem maat in cm
   Riem maat in inch
XXS 44 24 75 29,5
XS 46 26 80 31,5
S 48 28 85 33,5
M 50 30 90 35,5
L 52 32 95 37,5
XL 54 34 100 39,5
XXL 56 36 105 41,5
XXXL 58 38 110 43,5