Luiermaten

Je denkt er wellicht niet altijd over na, maar een verkeerde luier maat kan ervoor zorgen dat de urine of ontlasting van de niet goed kan worden opgevangen. Dit kan soms een lekkende luier tot gevolg hebben. De luiermaten worden meestal weergegeven met de leeftijd in maanden/ jaren of het gewicht in kilo’s.

Maten van een luier

De meeste luiers worden in Nederland verkocht door het merk Pampers. Daarom wordt deze term vaak gebruikt in plaats van luiers. De maten van luiers kun je eenvoudig zelf bekijken in een overzichtstabel. Hierin zie je de maatvoering in vergelijking met de leeftijd of het gewicht van de baby.

Luiermaten op leeftijd

LuiermatenHoe ouder een baby wordt, hoe groter de luier moet worden. Je ziet als ouder de baby per week of maand een stukje groeien. Het is logisch dat je daarom ook luiers nodig hebt die steeds een stukje groter worden. De luiers worden allemaal gemaakt van elastisch materiaal waardoor je deze enkele maten kunt uitrekken. Hierdoor zitten de luiers altijd goed rondom de benen en de middel. Pampers is een veel verkocht merk en is van hoge kwaliteit. Er zijn ook andere merken, zo heeft Albert Heijn bijvoorbeeld een huismerk luiers.

Luiermaten op gewicht

Met het groeien van een baby, neemt ook het gewicht toe. Je zult merken dat een oudere baby meer gaat drinken en gaat eten. Hierdoor neemt ook de ontlasting toe. Een grotere luier met meer ‘opvangcapaciteit’ is soms geen overbodige luxe. Je kunt op de meeste verpakkingen van luiers bekijken tot welk gewicht een bepaalde luier geschikt is. Je kunt dit natuurlijk ook rustig thuis doen zodat je niet in een drukke winkel de verschillende luiers hoeft te vergelijken.

Maten van luierbroekjes

Wanneer een baby te groot is geworden voor reguliere luiers of wanneer de baby geen reguliere luier meer aan wilt, kun je overstappen op luierbroekjes. Deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Je kunt de maten van luierbroekjes in de onderstaande tabel bekijken. Het grote voordeel van luierbroekjes is dat het kind deze eenvoudig zelf uit kan trekken wanneer hij of zij naar de WC gaat. Je kunt hierdoor ook goed de zindelijkheid oefenen.

Tabel met luiermaten

Maat luier Gewicht in kg
Leeftijd
0 1-2 prematuur
1 2-5 0-1 maanden
2 3-6 0-3 maanden
3 4-9 1-8 maanden
3 plus 5-10 2-12 maanden
4 7-18 5 maanden – 4 jaar
4 plus 9-20 9 maanden – 5 jaar
5 11-25 15 maanden – 7 jaar
5 plus 13-27 2-8 jaar
6 vanaf 15 kg 3 jaar en ouder