Broekmaten

Bij het kopen van een nieuwe broek of jeans is het handig om de juiste broekmaat te weten. Als het passen van broeken niet je grootste hobby is, kun je thuis al de maat bepalen. Je kunt op die manier in de winkel sneller een broek in de juiste maat kopen. De broekmaten hebben altijd een bepaalde breedtemaat en lengtemaat. Verderop deze pagina lees je hoe je dit zelf kunt opmeten, en welke broek of jeansmaat daaraan is verbonden.

  • Praktische maattabel met de broekmaten voor heren
  • Eenvoudig zelf opmeten of omrekenen (UK of US)
  • Confectiemaat, jeansmaat of de Internationale jeansmaat
  • Bij elk kledingstuk een handige maattabel!
  • Eenvoudige maattabel met de broekmaten voor dames
  • Zelf de juiste maat opmeten of omrekenen (UK of US)
  • Confectiemaat, jeansmaat of de Internationale jeansmaat
  • Bij elk kledingstuk een handige maattabel!

Broekmaten voor heren en dames

Broekmaten

Wanneer je van plan bent om online een broek te kopen, dan kun je deze niet passen. Je moet dan een keuze maten op basis van de aanwezige maten. Een maattabel helpt je bij het kiezen van de juiste maat. De broekmaten kunnen voor heren en dames van elkaar verschillen. Deze verschillen zie je ook terug in de matentabel.

Broekmaat bepalen

Het bepalen van de juiste maat van een jeans, doe je met dezelfde tabel als de overige broeken. De jeansmaten of spijkerbroek maten worden vaak met een breedte en lengte maat weergegeven. Deze twee kun je zelf eenvoudig bepalen en opmeten. Je hebt hier enkel een centimeter voor nodig.

Broekmaat opmeten

Je kunt de breedtemaat opmeten door de omtrek van de heupen en taille te noteren op een kladblaadje. Ditzelfde doe je met de lengte van het been. Dit is de afstand tussen het kruis en de grond. Nu je de afmetingen in centimeters hebt gevonden, kun je deze gaan vergelijken in de maattabel voor broeken en jeans.

 

Broekmaten en jeansmaten in een tabel

Je ziet in de tabel ook confectiematen staan. Sommige merken of modellen worden namelijk niet met een breedte en lengtemaat maar met een confectiemaat verkocht. Denk daarbij aan korte broeken, joggingbroeken of zwembroeken.

Jeansmaten

Broeken en jeans worden door verschillende merken gemaakt en verkocht. Hierdoor kan er een klein verschil ontstaan in de maatvoering en pasvorm. Je zult in de kast vast een broek hebben hangen die je een maat groter of kleiner draagt dan de andere broeken. Op de website van bijvoorbeeld Zalando kun je de verschillende maatvoeringen en pasvormen met elkaar vergelijken. Op die manier koop of bestel je een broek die altijd goed zit. Lees ook de wasvoorschriften voor het behoud van je jeans.